Diş eti hastalığına sebep olan etkenler nelerdir?
Periodontal hastalıkların ana nedeni bakteri plağı olmakla beraber, diğer unsurlar da dişetlerinizin sağlığını etkileyebilir.
Kontrolsüz yapılan diyetler ve kötü beslenme şekli, bağışıklık sistemini zayıflatmasına neden olurken vücudun enfeksiyonlara karşı direncini kırabilir. Bu dönemde diş etinde meydana gelecek bir enfeksiyonun tedavi süresinin de uzamasına etken olacaktır.
Stres dışında AIDS ve kanser türleri vücudun bağışıklık sistemi üzerinde etkili olmaları, diş eti rahatsızlıklarının da gelişmesine neden olabilmektedir.
Diş eti hastalıklarına açık olan bir başka hasta profili ise tütün kullananlardır. Tütün ve tütün ürünlerinin diş etlerini tahriş etmeleri, diş eti sıkılığında bozulmalara neden olması tahriş bölgelerinde enfeksiyon gelişimini kolaylaştırmaktadır.
Diş eti hastalığının kontrol altına alınması en güç olan hasta grubu diabet (şeker) hastalarıdır. Diş eti hastalığına yakalanma ihtimali en yüksek olan hasta grubudur.
Hamilelik sırasındaki hormon değişimleri, diş etlerinin daha kırmızı, bakteri plağına karşı daha duyarlı bir hale gelmesine neden olur. Menapoz ve mensturasyon dönemlerinde yaşanan hormonal değişimler de diş eti hassasiyeti yaratarak, diş eti rahatsızlıklarına yatkınlık sağlayabilir.
Diş sıkmak veya gıcırdatma sorunu olanlarda risk grubundadır. Diş ve diş eti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak periodontal doku yıkımına sebep olurlar ve gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir.
Kullanılan ilaçlarda diş eti hastalıklarına neden olabilir. Doğum kontrol hapları, antidepresanlar ve bazı kalp ilaçları ağız sağlığınızı etkileyebilir.